Iran: Mai mult decat Persia!

Iran: Mai mult decat Persia!

Tara domurilor turcoaz – Frumusete, ingenuitate si traditie: Gradina Persana

Iran: Mai mult decat Persia!

Povestea de dragoste a iranienilor cu natura si crearea frumoaselor gradini vine de departe din istorie. Palatul Achaemenid din Pasargadae (500 IC) pastreaza unul din cele mai timpurii modele de gradina, care reprezinta esenta gradinilor persane asa cum o cunoastem in zilele noastre. Vechi obiecte decorate de olarit (4000 IC) afiseaza planul in cruce tipic gradinilor persane, demonstrand astfel importanta lor culturala si locul lor in istorie.

Iran: Mai mult decat Persia!  Iran: Mai mult decat Persia!  Iran: Mai mult decat Persia!

 

Designul in 4 parti si formatul dominant de baza, duc cu gandul la Gradina Edenului cu cele 4 rauri principale, o notiune impartasita de mai multe religii monoteiste. Cuvantul paradis is deriveaza din cuvantul persan pardis (gradina imprejmuita cu ziduri) care la randul sau ae la baza cuvantul antic akkadian pardesu (oaza racoroasa si umbroasa). Toate aceste cuvinte fac referire la gradini ceresti idilice si protectoare.

Ideologia unificatoare a Islamului in Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Europa Mediteraneana a permis imbinarea culturilor si ideilor. Designul gradinilor persane si jucausa juxtapozitie a apei, plantelor si cladirilor reprezinta o parte din contributii. Variatii pe aceasta tema se gasesc si in prezent in Africa de Nord si Spania catre vest si in subcontinental indian catre est.

 

 

Iran: Mai mult decat Persia!  Iran: Mai mult decat Persia!

Avand in vedere climatul arid si uneori aspru si neospitalier al platoului Iranian, nu este dificil de inteles dorinta pentru asemenea gradini, publice sau private, adevarate refugii naturale in timpul caldurii verii si locuri ideale pentru a intampina primavara si a aprecia natura. Ingeniozitatea qanat-urilor, ce transfera apa din muntii indepartati printr-o serie de tuneluri subterane interconectate a facut posibila mentinerea acestor gradini imprejmuite.

 

Iran: Mai mult decat Persia!  Iran: Mai mult decat Persia!

Astazi se pastreaza foarte multe din aceste gradini, majoritatea accesibile publicului, fiind mentinute si protejate, ducand mai departe o traditie care a impresionat lumea. In present 9 din acestea sunt pe lista UNESCO’s World Heritage. Fin Garden in Kashan, gradina din Chehel Sotoun in Isfahan si gradina Dolatabad in Yazd, se afla pe harta turistica de multi ani.

 

Iran: Mai mult decat Persia!  Iran: Mai mult decat Persia!

Traditia crearii gradinilor in pofida adversitatii climatului continua si azi cu plantarea unor noi gradini spectaculoase si parcuri publice, folosindu-se metode traditionale sau imbratisand tehnologia si modernismul. Podul Naturii din Teheran este probabil cel mai controversat si neortodox exemplu de traditie iraniana de creare de gradini in locuri nepotrivite.

Iran: Mai mult decat Persia!

 

CONTACTATI-NE PENTRU VACANTE PERSONALIZATE PENTRU PASIONATII DE NATURA IN IRAN!