Luxul se refera la tot ceea ce poate fi obtinut diferentiat, unic si exclusiv. Nu raspunde cererii, nu satisface dorintele maselor si nici nu cauta pozitionarea; este un produs sau serviciu oferit tuturor, insa foarte putini se pot bucura de el.
La fel, luxul in domeniul turismului prinde contur in masura in care, mai degraba decat pretul, pune accentul pe valoare, mai exact pe experienta consumatorului.
Intre timp, operatorii de turism si agentiile de turism apar exclusiv pentru a deservi acest sector orientat spre lux si multe destinatii cauta mijloacele necesare pentru a se conecta cu acest public, specializandu-si serviciile si produsele turistice, personalizandu-le chiar si pe gustul fiecarui client in functie de piata de referinta sau de origine.
Turismul de lux se va deschide catre un nou domeniu in care exclusivismul si unicitatea vor insemna ceea ce este neexplorat, neatins, in care nu toata lumea poate ajunge, departe de masa si cu capacitatea de a impartasi experiente unice.
Acesti turisti in cautare de lux vor cauta calatorii si destinatii emotionale, experimentale si, daca este posibil, in afara cautarii Google, indepartandu-se de ceea ce isi doreste toata lumea si profitand de noile tendinte in turismul de lux. Aici turistul de lux isi reconceptualizeaza cautarea si angajamentul fata de destinatii naturale unice, produse si servicii cu standarde care raspund durabilitatii.
In acelasi timp, un turist din aceasta epoca, milenarul, care apreciaza intreaga experienta si pentru care tehnologiile sunt o parte importanta a acesteia, desi isi doreste exclusivitate, vrea sa se distreze si sa comunice cu lumea. El doreste sa acorde importanta singularitatii momentului si sa-si spuna propria poveste, cautand locuri extraordinare, dar naturale, care, la randul lor, sunt prietenoase cu tehnologia si ii fac viata mai usoara, permitandu-i sa-si conecteze toate simturile la experienta. Transmitand experientele prin intermediul retelelor sociale, acesti utilizatori sunt aceia care creeaza si consolideaza notorietatea destinatiilor si marcilor, influentatori si bloggeri care devin cea mai puternica voce din sectorul luxului.
Iata tendintele industriei turismului de lux pentru urmatorii cativa ani: sa urmeze viteza acestor schimbari, dar si mai mult sa aiba ceva diferentiat, exclusivist si sa apeleze la tehnologii pentru a capta atentia consumatorilor, precum si pentru a integra numeroase canale care permit personalizarea catre client. Un bun exemplu in acest sens, din ce in ce mai solicitat astazi, este un concierge personalizat, care rupe barierele comune ale timpului si spatiului datorita unui expert in resursele necesare pentru a satisface orice cerinta a unui client exclusiv, oricand si oriunde, transformand aparent imposibilul in ceva unic si de neuitat.