Educarea, instruirea si formarea copiilor reprezinta procese de dezvoltare, indispensabile in evolutia acestora. Aceste procese incep sa actioneze asupra celor mici inca din primii ani de viata, demarand in cadrul familiei si extinzandu-se in cadrul institutiilor de invatamant prescolar si scolar. Pentru a se bucura de o evolutie armonioasa, copii au nevoie de sprijin, astfel ca rolul parintilor de a-i sustine cu dragoste si intelegere, este esential pentru o buna dezvoltare fizica si psihica, pentru dobandirea tuturor abilitatilor si pentru integrarea sociala.
Educarea unui copil
Modalitatile prin care unui copil ii sunt puse la dispozitie resursele pentru dezvoltare, crestere si educare, ar trebui aplicate in functie de palierul de varsta, astfel ca cel mic va fi inclus in activitati cu rol educativ adaptate gradului lui de dezvoltare si crestere. Doar astfel poate asimila informatiile care vin catre el, cu scopul de a creste si a se educa. Educarea se face prin puterea exemplului, prin angrenarea in diverse activitati, prin instruirea punctuala, prin exemplificare si prin perseverenta. Pe fiecare palier de crestere, copilul va manifesta noi abilitati si dorinte in materie de formare si educare, astfel ca mediul inconjurator, familia si institutiile de invatamant au datoria de a veni in intampinarea nevoilor celui mic, astfel incat sa ii asigure cresterea, dezvoltarea, formarea si educarea. In primul rand, copilul invata prin joc si joaca, prin exemple si experiementari. Astfel, tu, din postura de parinte, vei incerca sa ii pui la dispozitie jocurile, jucariile si activitatile potrivite varstei si abilitatilor deja dobandite.
Vacanta, o ocazie pentru educarea celui mic
A pleca impreuna cu cel mic in vacanta, reprezinta una dintre cele mai placute modalitati de relaxare si distractie. Insa inainte de a se bucura de joaca si relaxarea vacantei, copilul trebuie sa constientizeze anumite aspecte legate de obligatiile si indatoririle lui intr-o astfel de experienta. In acest mod, copilul primeste relaxat lectia asumarii si responsabilizarii, cerandu-i-se sa respecte regulile si etica impuse de petrecerea catorva zile intr-o locatie de lux. Pe langa educatia civica aplicata in acest mod, copilului i se da posibilitatea de a dobandi si de a-si consolida manifestarile sociale, petrecand timp cu alti copii de varsta lui si trebuind sa comunice clar, eficient si concis. Copilul poate deveni astfel mult mai comunicativ, deschis si increzator. Vacantele reprezinta adevarate experiente de cunoastere si explorare, astfel ca pentru copilul tau vacanta poate reprezenta sansa prin care dobandeste noi informatii despre plante si animale, despre geografie sau istorie. O vacanta il poate ajuta sa se localizeze din punct de vedere social, geografic si istoric, sa intelega notiuni precum civilizatie, cultura, limba sau port. Vacanta poate deveni pentru cel mic o sursa de informatii extrem de usor de asimilat, tocmai datorita relaxarii si detasarii pe care le ofera o vacanta de vis.