În ultimul timp, stilul de viață al tuturor a suferit o schimbare profundă, devenind tot mai static și mai sedentar. Pentru adepții unei vieți cât mai dinamice, obișnuiți să călătorească, această perioadă de pandemie a fost cu atât mai dificilă. Nevoia de a evada din cotidian și din noua rutină impusă de criza mondială provocata de virus a crescut tot mai mult, ceea ce s-a reflectat asupra unei creșteri semnificative a interesului pentru vacanțe de lux.
După ce turismul a suferit o puternică lovitură în 2020, a contrabalansat printr-o revenire spectaculoasă. Momentele dificile sunt de obicei cele care alimentează schimbarea, care permit lucrurilor să evolueze, ceea ce s-a întâmplat și cu industria turismului, care este nevoită să treacă printr-o perioadă de transformare. Accentul pus pe individ, pe turist, trebuie să capete o pondere mult mai mare în economia turismului mondial, deoarece nu mai contează doar destinația, ci și condițiile și facilitățile oferite în ansamblul lor.
Deoarece a existat problema distanțării sociale, care trebuia respectată inclusiv în vacanță, a crescut nevoia unor experiențe personalizate, care să permită același grad de confort în niște condiții cu totul noi. De aceea, cei care își doreau o vacanță exclusivistă nu au mai apelat exclusiv la hoteluri, ci inclusiv la iahturi sau vile private, care ofereau mai multă intimitate și se pretau mai bine situației. De asemenea, s-a adăugat opțiunea carantinei de lux, după caz.
Inclusiv românii au fost dispuși să plătească sume mai mari pentru a se bucura de vacanțe de neuitat. Printre cele mai îndrăgite destinații se numără: Riviera franceză, Grecia, Italia sau Turcia. Inclusiv turismul intern a avut parte de încasări substanțiale, obținute în baza alegerii unor opțiuni de lux.
Media sumei cheltuite de un român într-un sejur de o săptămână a depășit suma de 2000 de euro. Acest lucru nu se datorează unei majorări extrem de mari a prețurilor, ci a alegerilor din ce în ce mai extravagante. Printre cele mai căutate hoteluri au fost Hotel de Paris din Monaco sau Hotel Four Seasons din minunata Florența. La acestea s-au adăugat activitățile și ieșirile deosebite, care necesită în aceeași măsură sume considerabile.
Nici vacanțele de pe teritoriul țării noastre nu au fost mai prejos. Delta Dunării s-a dovedit a fi un adevărat magnet pentru turiștii care doreau să se bucure de un loc unic în lume, aflat chiar în proximitate. Printre facilitățile de care aceștia au ales să beneficieze se numără: cazarea la hoteluri de 5 stele, croaziere, excursii în Pădurea Letea și pe canale, dar și cine romantice pe barcă. De asemenea, nici resorturile de pe litoral nu au rămas în urmă și s-au întrecut în oferte pentru amatorii de vacanță.
Dar oare cum va arăta situația într-o realitate construită pe cu totul alte coordonate? Cel mai probabil, turismul va urma cursul stabilit chiar înainte ca pandemia să fi luat sfârșit. Apetența pentru vacanțele de lux se va afla cel mai probabil în plină creștere și vor constitui o prioritate atunci când vine vorba de petrecerea timpului liber.