Descoperiti viata marina din Maldive

Insulele Maldives sunt pline de surprize, viata marina este asa vasta si bio diversa, incat va ofera posibilitatea sa descoperiti numeroase minuni si mistere ale naturii.  Chiar daca aveti cateva informatii despre acest taram vast si izolat, cu siguranta au ramas lucruri interesante de descoperit.

Iata astfel cateva aspecte pe care probabil nu le cunoasteti cu privire la viata subacvatica din Maldive:

Atat plaja, cat si oceanul au secrete pe care nu le-ati luat in considerare. Un exemplu este motivul pentru care nisipul are gauri in el: crabii fantoma sunt responsabili, ele avand mai multe scopuri precum: protectie fata de pradatori si impiedicarea uscarii, depozitarea hranei si multe altele.

Lumea acvatica este inca asa misterioasa si vasta, umanitatea a descoperit deocamdata doar o mica parte. Speciile marine au diferite culori, dimensiuni, forme, modele de schelete, obiceiuri si comportamente, toate aceste caracteristi determinand rolul fiecarei specii in ecosistem.

Pestii au plăci dure formând solzi pe piele pentru a ii proteja de atacurile predatorilor, de paraziti si alte vatamari. Pestii tropicali sunt foarte colorati deoarece si reciful este plin de numeroase modele. Unii pesti au partea de jos a corpului in culori deschise in timp ce partea de sus are un model intunecat, cu scopul de a nu fi vazuti de pradatorii care vin atat dinspre fund, cat si dinspre suprafata apei. Daca pradatorul vine de la fund, partea expusa a prazii este deschisa la culoare precum suprafata apei, iar daca pradatorul vine de deasupra, partea expusa a prazii este intunecata precum fundul marii. In timp ce caracatitele au capacitatea de a isi schimba culoarea in functie de context, fie pentru a nu fi vazute de pradatori, fie pentru a ambusca prada, fiind cunoscute de asemenea pentru mecanismul de aparare de stropire de cerneala.

Aceste reactii sunt foarte des intalnite in fauna marina, deoarece pradatorii sunt mereu gata de atac si fiecare creatura este pregatita sa se apere de pericolul exterior. Insa cateva din aceste mecanisme sunt diferite si mai ciudate decat de obicei. Spre exemplu castravatele de mare, este capabil sa eviscereze parti ale aparatului lor intern, iar apoi partile lipsa se regenereaza. Pestele balon inhaleaza apa, marindu-si astfel volumul iar unii chiar elibereaza spini cand se umfla. Aceasta metoda de aparare extrema cauzeaza stres pestelui, de aceea este interzis sa fie enervati pentru a ii face sa se umfle doar de divertisment, deoarece organele lor interne pot fi vatamate. Un alt caz interesant este cel al rechinilor-asistenti, despre care se crede ca nu au dinti, insa aceasta credinta eronata este cauzata de dimensiunea dintilor lor, mult mai mica in comparatie cu a celorlalti rechini. Rechinii-asistenti au insa mii de mici dinti zimtati folositi in special pentru aparare si nu pentru vanatoare.

Exista de asemenea multi pesti cu forme neconventionale, de la cei mai cunoscuti precum rechinul-ciocan si pestele-luna la unii cu forme unice si neobisnuite ce se gasesc in randul pestilor abisali. De exemplu, femela pestelui pescar cu cocoasa are o parte rotunda si lunga, care serveste ca o momeala bioluminescenta care atrage prada, si o gura imensa. La aceasta specie exista o diferenta foarte mare intre mascul si femela. Masculii sunt intr-adevar mult mai mici si nu au momeala bioluminescenta.

Unele specii au caracteristici ascunse, dar importante care ii ajuta sa se deplaseze si sa se fixeze. Un examplu este steaua de mare care are picioare ca niste tuburi cu functie locomotorie, ce permite stelei de mare sa se ataseze de substrat si sa se miste usor pe el, hranindu-se si respirand.

Printre diferitele specii marine intalnite in Maldive, se numara si rechinii-balena, despre care se stie ca activitatea migratorie este determinata in principal de nevoia de hrana, insa unele aspecte comportamentale sunt inca examinate. Populatia de rechini-balena din Maldive este compusa in special din masculi tineri, care se deplaseaza in functie de cantitatea de plancton existenta, fiind cunoscuti ca se hranesc din plancton filtrand apa.

Aceste mamifere sunt creaturi maiestoase si ne temem de ele, insa nu stim faptul ca noi ii vatamam indirect prin simpla actiune de a ii atinge. Rechinii si alte specii marine au un strat de mucus pe suprafata exterioara, a carui functie este de a asista sistemul respirator si de a proteja de bacteriile exterioare si de paraziti care nu pot penetra stratul de mucus, insa prin atingere acest strat este compromis. Pielea rechinilor este facuta din solzi placoidieni, niste structuri minuscule ca un fel de dinti, orientate catre coada si care reduc frecarea cu apa inconjuratoare in timpul inotului. Din acest motiv, atingerea rechinului dinspre coada spre bot, se simte ca un smirghel.

Coralii pot fi de asemenea pusi in pericol, deoarece si ei au acest strat de mucus si celule intepatoare in polipi, existand posibilitatea ca in cazul in care sunt atinsi sau se calca pe ei, sa se rupa o parte din colonie, ce duce la imposibilitatea construirii structurii recifului.

Unele specii contribuie reciproc la siguranta si bunastarea lor: unul din cele mai bune exemple fiind relatia intre pestele-clovn si anemona de mare. Relatia lor se numeste simbioza. Anemona are celule intepatoare in tentacule, care tin la distanta pradatorii de pestii-clovn care traiesc acolo, iar acestia sunt capabili sa traiasca intre aceste tentacule datorita stratului lor de mucus care ii face imuni la intepatura anemonei. Pe de alta parte, anemonele se hranesc cu resturile de mancare ramase din activitatea de hranire a pestilor clovn.

Insulele Maldive sunt cunoscute de asemenea pentru pisicile de mare care trec pe aici de obicei in grupuri, intr-un loc anume si la aceeasi data exacta in fiecare an, motivul pentru care fac acest lucru inca nu este clar pentru comunitatea stintifica. In principal femelele stau in acelasi grup, in timp ce masculii se alatura grupului doar in scopuri de reproducere. Si delfinii sunt animale sociale, de cele mai multe ori stau in acelasi grup, lucreaza impreuna pentru a vana prada, a evita pradatorii si a ingriji membrii bolnavi sau raniti.

Multe creaturi marine au o memorie adaptiva, legata de regula de activitatile de hranire. Alte specii au o memorie mai sofisticata si mai dezvoltata, precum delfinii, care sunt capabili sa interactioneze cu situatii externe si sa reproduca un anumit comportament corespunzator.

Fiecare specie coexista cu celelalte, avand roluri si scopuri precise in ecosistem.

In plus, Oceanul Indian este asa vast si inca nedescoperit in totalitate, incat este plin de surprize!

O vacanta in exoticele insule Maldive este ocazia perfecta sa ii descoperiti misterele! Va invitam sa alegeti din colectia noastra de hoteluri ce satisfice price gusturi, iar una din recomandarile noastre este Emerald Maldives Resort & Spa!

Contactați-ne pentru personalizarea vacanței Dvs. exclusiviste!

error: Content is protected !!