Rapsodie boemă și vinuri de legendă în Franța de Sud-Vest
Rapsodie boemă și vinuri de legendă în Franța de Sud-Vest
Douce France
Ziua 1 – 50 de nuanțe de albastru
Să ne începem ziua în Toulouse, unde șoferul, care este și ghid vă va lua și vă va conduce la Château des Plantes, unde gazda noastră, Gilles, un expert recunoscut la nivel internațional pentru activitatea sa în domeniul uleiurilor esențiale și al coloranților naturali, ne va prezenta secretele pastei de drobușor. Gilles va prezenta procesul, de la sursele plantelor până la extragerea coloranților. Vom afla, de asemenea, despre tehnicile străvechi de vopsire folosite pentru a obține culoarea albastră tipică numită „pastel”, precum și despre producția de ulei și produse cosmetice pe bază de pastă de drobusor din „Pays de Cocagne”. Satul medieval Puycelsi ne va întâmpina pentru un prânz minunat la „L’Ancienne Auberge”, una dintre cele mai impresionante case nobiliare din sat.
După masa de prânz, ne vom continua ziua îndreptându-ne spre atelierul nostru de vinificare și asortare a vinurilor de la Chateau de Terride, un castel plin de farmec și autenticitate, situat într-un domeniu clasificat AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Ziua se va încheia la Albi, un oraș magnific cu cărămizi roz, situat pe malul râului Tarn. Ne vom plimba prin orașul vechi, pe străzile sale sinuoase și printre casele pe jumătate din lemn. Ne vom opri în piața principală pentru o înghețată sau o „café au lait” chiar înainte de a ne instala la hotelul nostru, incredibilul Relais Château Hôtel La Reserve de 5 stele. Restaurantul gastronomic al hotelului ne va găzdui pentru o cină minunată lângă piscină.
Ziua 2 – Rapsodie boemă
În această dimineață, după un mic dejun generos, ne vom prezenta omagiile celui mai celebru fiu al orașului Albi, pictorul boem de renume mondial: Toulouse Lautrec. Situat în Palais de la Berbie, muzeul dedicat artistului expune peste 1000 de lucrări originale ale lui Toulouse Lautrec – cea mai mare colecție din Franța, după Muzeul d’Orsay din Paris. Acum ne așteaptă Cordes-sur-Ciel. Considerat a fi cel mai frumos sat medieval din Franța, situat pe vârful unui deal, cu porți fortificate, bastioane, fațade gotice sculptate și mici colțuri ascunse, acest oraș vă va cuceri inimile cu siguranță. Acolo vom savura masa de prânz la restaurantul l’Escuelle des Chevaliers.
În drumul nostru spre regiunea Dordogne, ne vom opri la Saint-Cirq-Lapopie, un sat uimitor, situat pe creasta unei stânci abrupte deasupra râului Lot, cu vedere la frumoasa „Vallée du Lot”. Un cadru magic în care ne va aștepta prietena noastră Pat. Este de departe unul dintre cei mai renumiți brutari din Europa și ne va învăța cum să producem și să coacem pâinea perfectă cu făina locală. În cuptorul său pe lemne, gazda noastră va dezvălui toate secretele acestei meserii atemporale. După acest masterclass, ne vom îndrepta spre Sarlat, unde hotelul nostru emblematic Plaza Madeleine se află chiar în centru. După o binemeritată odihnă, ne vom plimba pe străzile spectaculoase ale orașului Sarlat, unul dintre cele mai importante orașe europene din punct de vedere al patrimoniului cultural arhitectural. Pașii noștri ne vor duce la Le Bistrot de l’Octroi pentru cină.
Ziua 3 – …Păsări matinale
Astăzi ne așteaptă o experiență care merită să ne trezim devreme. După un drum rapid spre frumosul sat Beynac-et-Cazenac, ne vom întâlni cu Lionel. El va fi căpitanul balonului cu aer cald în această dimineață!!! Zborul deasupra râului Dordogne la prima rază de soare este o experiență magică pe care nu puteam să o ratăm. După ce ne-am refăcut din experiență cu un pahar de vin alb de Dordogne, vom avea plăcerea de a-i cunoaște pe Edouard și Farah, un cuplu minunat și producători de trufe negre. Aceștia ne vor explica pasiunea lor pentru această ciupercă foarte specială și toate nuanțele gustului său și, bineînțeles, vom avea parte de o vânătoare de trufe cu câinii lor adorabili. Ne vom bucura de prânz pe proprietatea lor și vom descoperi numeroasele moduri de a găti acest ingredient vedetă al bucătăriei locale.
Apoi ne vom lua rămas bun de la gazdele noastre și ne vom îndrepta spre faimoasele peșteri Lascaux, unde, în anii ’40, niște copii care se jucau au descoperit din greșeală cele mai minunate picturi rupestre preistorice. Clădirea care găzduiește muzeul este unul dintre cele mai bune centre de interpretare a arheologiei paleolitice. Ne întoarcem la Sarlat și la hotelul nostru, unde ne vom pregăti pentru cina cu stele Michelin la Le Grand Bleu, unde Maxime Lebrun, bucătarul premiat ne va vorbi despre produsele locale din Dordogne și despre modul în care le folosește în arta sa gastronomică.
Ziua 4 – Vinuri de legendă
Vom urma râul Dordogne spre Bordeaux. În această dimineață vom intra în cele mai renumite podgorii din lume, în Saint Émilion. Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO din 1999, acest sat uluitor se bucură de reputația patrimoniului său oenologic și gastronomic în întreaga lume. În această dimineață, Château Ferrand din secolul al XVIII-lea își deschide porțile pentru ca noi să experimentăm arta de a amesteca și de a ne crea propriul vin cu Adrien Baudry, somelierul domeniului. El ne va educa papilele gustative și ne va ajuta să înțelegem diferitele soiuri de struguri și cel mai bun mod de a le combina în amestecul perfect.
Nu există un mod mai bun de a încheia această dimineață decât să vă bucurați de un prânz tip bufet cu specialități locale la același Chateau Ferrand. Aceasta va fi ocazia noastră de a vizita acest castel uimitor care a fost recent restaurat de arhitecții și designerii Patrick Jouin și Sanjit Manku în cele mai rafinate linii contemporane, respectând materiile prime originale. După masa de prânz, ne vom plimba în orașul Saint-Émilion și vom admira principalele sale monumente: mănăstiri, poarta orașului, fortificații și monumente subterane. Acum este timpul să descoperim ultimul nostru hotel, Hôtel Château Grand Barrail de 5 stele, o proprietate unică lângă Saint Emilion, înconjurată de un parc de 3 hectare. Un sejur unic în care vă veți bucura de cele mai bune condiții de cazare și spa din Franța. În această seară ne vom bucura de o cină minunată la restaurantul gourmet al hotelului nostru.
Ziua 5 – Să gătim în castel!
După o dimineață leneșă petrecută la hotel, ne vom îndrepta spre Château Ambe Tour Pourret, una dintre podgoriile Grand Cru din zonă și aproape de Libourne, una dintre cele mai bogate regiuni viticole din Franța. Acolo, familia Lannoye ne va găzdui pentru un curs de gătit produse locale în bucătăria castelului. Acesta va fi un prilej pentru noi de a înțelege obiceiurile locale și modul de viață tradițional din această parte a Franței. Între timp, după ce vom găti ingredientele de sezon, vom degusta, bineînțeles, amestecurile și cele mai bune vinuri ale proprietății.
Pentru a ne dezmorți puțin picioarele după masa de prânz, vom face o plimbare ușoară cu bicicleta prin podgorii și vom face cunoștință cu „châteaux”, proprietăți de familie, unde s-ar putea să mai degustăm câteva dintre aceste vinuri locale excelente. Ne întoarcem la hotel pentru o odihnă binemeritată, unde ne vom pregăti pentru ultima cină la cel mai bun restaurant din zonă, restaurantul de 2 stele Michelin La Table de Pavie, unde bucătarul Yannick Alléno sublimează cu pasiune produsele locale. Mai târziu se va alătura mesei noastre pentru o discuție cu noi și pentru ultimul toast al călătoriei.
Ziua 6 – Rămas bun și un ultim toast în capitala vinului
După un mic dejun generos la hotel, ne vom transfera la Bordeaux și ne vom bucura de un tur panoramic pe jos pentru a descoperi secretele acestei metropole elegante, renumită în întreaga lume pentru vinurile sale. De la vestigiile Evului Mediu la eleganța arhitecturii din secolul al XVIII-lea, veți descoperi diferitele epoci de aur ale istoriei orașului Bordeaux, dominate de comerțul cu vin și de diverse influențe coloniale.
Veți explora La Cité du Vin și vă veți cufunda într-o aventură senzorială pentru a descoperi cum a evoluat vinul de-a lungul culturilor și civilizațiilor. O experiență unică de explorare a numeroaselor și variatelor aspecte ale vinului în timp și spațiu. Veți avea acces la Belvedere din La Cité du Vin, unde veți descoperi o priveliște de 360 de grade a orașului Bordeaux, în timp ce degustați un pahar de vin de clasă mondială. După prânz vă vom transfera la aeroportul sau la gara din Bordeaux.