O diversitate de experiențe în Languedoc și Catalonia
O diversitate de experiențe în Languedoc și Catalonia
Descoperiți văile ascunse ale Pirineilor francezi și ajungeți în Costa Brava din Spania.
Ziua 1 – Cea mai bună bucătărie din lume, Monsieur!
Pregătiți-vă în această dimineață pentru o aventură de o zi întreagă în Țara Cathar, o adevărată bijuterie ascunsă între Carcassonne și Marea Mediterană. Gazda noastră din această dimineață este prietenul nostru Hugo, care ne va ghida pe bicicletele de munte electrice pentru a descoperi peisajele impresionante ale regiunii viticole Corbières. Ne vom opri în superbul oraș Ribaute, unde Sylvie și Laurent, un tânăr cuplu de viticultori bio, își vor deschide crama pentru o degustare de vin și bere de neuitat. Masa de prânz va fi servită la Le Bastion din orașul Lagrasse (cunoscut ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate medievale din Franța), un restaurant unde bucătăria gastronomică a lui Auguste Escoffier îmbină preparatele creative cu cele tradiționale.
În această după-amiază, ghidul dumneavoastră vă va conduce pentru a vizita Abația Fontfroide, unul dintre cele mai bine conservate monumente cisterciene din Franța. După ce vă veți odihni la hotelul dumneavoastră, spectaculosul Château Le Bouïs, o podgorie veche de 300 de ani situată între Marea Mediterană și poalele munților La Clape, ne vom îndrepta spre ceea ce este considerat în zilele noastre drept CEL mai bun restaurant din lume: faimosul restaurant de 3 stele Michelin l’Auberge du Vieux Puits din satul Fontjoncouse din Corbières. Acolo, Gilles Goujon vă va împărtăși pasiunea sa pentru gastronomie și dragostea sa pentru această regiune.
Ziua 2 – Á la bonne franquette
Vă întâlniți la hotel cu șoferul, care este și ghid, și veți fi transferați la domeniile de sare de la Salin de I’lle Saint Martin. Un sit impresionant sprijinit de masivul Clape. Domeniul de sare se întinde pe o suprafață de peste 400 de hectare (988 de acri) în afara satului vechi și neatins Gruissan, cu vedere la mare. Apoi mergem la Narbonne pentru a ne plimba prin frumoasa piață alimentară acoperită, Les Halles de Narbonne, unde în fiecare dimineață localnicii își cumpără produse proaspete de la producătorii locali. Vom profita de ocazie pentru a lua un prânz „Á la bonne franquette” în piață, cu produse proaspete de sezon din zonă.
Apoi ne vom bucura de descoperirea orașului Narbonne, pe care romanii îl numeau Narbo și care a fost prima lor colonie în ceea ce ei numeau Galia. Acest plăcut oraș a supraviețuit mai bine de două milenii și oferă un patrimoniu roman și medieval remarcabil. Ziua continuă cu un tur ușor cu bicicleta în jurul orașului Bages și al lagunei sale. În acest tur foarte simplu cu bicicleta ochii vă vor fi delectați de culorile bogate și parfumurile naturale ale acestui sat pitoresc și ale liniei de coastă. Hotelul Amour d’Hôtel de 4 stele este situat în inima satului de coastă Leucate. O provocare arhitecturală în care se întâlnesc materiile prime, eleganța, designul și lumina naturală. Este timpul să vă îmbarcați pe Limnoreia, o barcă cu vele veche și autentică din 1929, una dintre cele mai vechi din Europa, pentru o excursie în jurul golfului. Restaurantul Le Grand Cap vă va încânta cu cele mai bune mâncăruri și cu vederea fantastică la mare.
Ziua 3 – Fierari și morari
În această dimineață ne vom bucura de un tur călare în jurul lacului sărat Leucate. Apoi ne vom îndrepta spre un prânz în satul colorat al cultivatorilor de stridii din Leucate. Satul cultivatorilor este, de fapt, un șir de cabane tipice, unde vom pătrunde într-o atmosferă caldă și vom gusta fără moderație specialitățile, stropite, bineînțeles, cu vinul alb local răcoros.
După prânz ne vom îndrepta spre poalele Pirineilor pentru a vizita faimosul castel Quéribus, ultimul bastion al ereziei cathare din secolul al XIII-lea, construit pe un promontoriu stâncos impresionant. La doar câteva minute de mers cu mașina vom ajunge la Moulin d’Omer, care domină satul Cucugnan. Moulin este o adevărată moară de vânt încă în activitate. La fața locului, Roland, morarul, ne va explica munca pe care o presupune o moară de vânt activă și modul în care s-a dedicat readucerii la viață a vechilor soiuri locale de grâu organic, apoi vom vizita brutăria de lângă moară și vom degusta pâinea și alte brioșe. După o plimbare minunată în zona rurală colinară, vom ajunge în Belesta, în inima Pirineilor Orientali și ne vom caza la hotelul de 4 stele Domaine de Riberach. Între podgorii și garigă, vegetația arbustivă deschisă din regiunile mediteraneene uscate, această pivniță de vinuri restaurată este un popas ideal pentru iubitorii de viață liniștită. Trendy, zen, rafinat, ecologic, gastronomic… În timpul cinei la restaurantul gourmet de la Domaine de Riberach putem urmări apusul de soare pe vale.
Ziua 4 – Safari viticol
După un mic dejun glorios la hotel, ne vom urca în mașinile de teren ale hotelului și ne vom bucura de un uimitor Safari viticol. Vom urca pe cel mai înalt vârf al proprietății lor și vom descoperi una dintre cele mai frumoase podgorii din regiunea Roussillon, cu panorame excepționale și peisaje care vă taie respirația, înainte de a lua parte la un grătar bucolic în podgorie.
În această după-amiază vom face o mică drumeție în Valea Têt și pe stâncile sale de nisip și argilă sculptate cu răbdare de ploi. Eroziunea a lucrat aici ca un artist, tăind, incizând, sculptând materialul cu semne sau dungi pentru a da rocii acel aspect zgâriat, aproape lunar, pe care localnicii îl numesc „hornurile zânelor”. O plimbare de aproximativ o oră vă va duce direct în această capodoperă a naturii. Ne întoarcem la Domaine de Riberach, unde vom avea suficient timp pentru a ne relaxa și pentru o binemeritată pauză.
Ziua 5 – Depășirea limitelor
Collioure, bijuteria de pe „Côte Vermeille”, unde coasta stâncoasă a Pirineilor se întâlnește cu Marea Mediterană. Collioure rămâne un loc preferat pentru artiștii în devenire care doresc să recupereze magia lui Matisse, Derain și a altor „fauviști”, care au fost atât de încântați de jocul de lumină și de linia de coastă de aici. Astăzi ne vom îmbarca pentru o croazieră privată de 5 ore pe o barcă cu pânze cu echipajul nostru, Eric și Alexandra. Vom pleca din portul din Collioure și vom descoperi Côte Vermeille. Eric, căpitan experimentat și instructor de navigație și Alexandra, marinar profesionist și pasionată de patiserie, vă vor sugera un itinerar în funcție de condițiile meteo și de dorințele dumneavoastră. Pentru prânz, aceștia vor pregăti produse sănătoase din producția locală și de sezon. La bord, plăci de paddle-windsurf, aripi, stat la soare și alte activități maritime.
După-amiaza vom trece granița cu Spania pe un drum foarte pitoresc spre Cadaqués, perla coastei catalane, care se află într-un port natural adăpostit de ultimele vârfuri ale Pirineilor. Acest port plăcut duce la Cap Creus, unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Costa Brava. Vom ajunge la locul de cazare pentru această seară: pensiunea Sa Perafita, o clădire fermecătoare din ardezie din secolul al XIV-lea, înconjurată de podgorii, munți și Marea Mediterană. Prima noastră cină în Spania va fi la restaurantul Can Rafa de pe malul mării. Bucătărie locală cu o multitudine de pește și fructe de mare care provin direct de la bărcile de pescuit din Cadaqués. Cazare la pensiunea Sa Perafita din Cadaqués.
Ziua 6 – Inspirația lui Dali și Hasta la vista baby…
În această dimineață vom descoperi leagănul de inspirație al unuia dintre cei mai faimoși pictori din toate timpurile: Salvador Dali. Originar din Cadaqués, Dalí și-a petrecut o mare parte din timp în Parcul Național Cap Creus, fiind inspirat de culorile turcoaz ale mării, de formele accidentate ale stâncilor și de energia specială care se găsește aici. Acest loc sublim explică de ce Costa Brava înseamnă „coasta aspră”.
Pentru prânz vom merge în frumosul oraș Girona, o bijuterie medievală care vă va tăia respirația. Situat în centrul orașului este bistroul nostru „Pocavergonya” (care se traduce literal prin „mică rușine”). Numele i se potrivește ca o mănușă, având în vedere abordarea îndrăzneață și curajoasă a bucătarilor de aici, care lucrează direct în fața clienților, permițându-le acestora din urmă să se simtă parte a procesului creativ. După o plimbare ușoară în Girona și o înghețată delicioasă în piața principală, vă vom transfera la hotelul dumneavoastră din palpitantul oraș Barcelona.